Ätbart ogräs

Hälsa med gröna, sköna och gräsligt goda rätter och drycker.


Grunden i ogräsmatlagning är tre: kirskål, plister och nässla. Bladen blandas i maten i stället för spenat, grönkål och vanlig sallad. Nässlor är en personlig favorit. - Brännässlor är skogens gröna guld. Jag torkar bladen och gör ett pulver av det. Det innehåller massor av järn och är ett av de bästa kosttillskott man kan få tag i.

Går att frysa

Även träd och buskar är en guldgruva av grön mat. Lindens blad smakar som sallad och frukten från alm som valnöt. Innan bladen används i de olika rätterna ska de sköljas och förvällas i vatten. Det går att förvara dem i minst tio dagar i en plastpåse i kylen. Efter förvällning går alla ogräs att frysa.

Klorofylldrink

Ger cirka 5 dl dryck

  1. 5 dl vatten
  2. 1,5 liter gröna blad
  3. Citron
  4. Honung
Använd enbart nässlor eller blanda nässlor (helst skott eller späda växter) kirskål, och plister eller annat grönt. Blanda allt i en mixer med vatten. Sila drycken. Kyl ner drycken. Späd med mer vatten om du vill. Smaksätt med honung och citron. Servera i ett litet shotglas. Lämplig dryck att dricka varje dag. Superbra järntillskott! Drycken går att frysa, bäst i förpackning för isbitar. Bara att plocka fram under vintern.

Vardagssoppa

  1. 2 stora potatisar
  2. 1l vatten
  3. Drygt 2 l nässlor, kirskål och plister
  4. Salt
  5. Smör
  6. Finklippt rölleka
Sätt på förvällningsvatten. Skölj bladen. Skala potatisen, dela dem i bitar och koka dem tills de nästan är mjuka. Förväll och hacka nässlorna, kirskål, plister och grovblad. Koka dem tillsammans med potatis. Mixa eller vispa tills potatisen mjuknar, tillsätt salt och smör. Strö över röllekan.

Ogräs-potatismos

  1. 10-12 vinterpotatisar
  2. 2-2,5 dl mjölk
  3. 1-2 tsk salt
  4. Svart- eller vitpeppar
  5. 1-2 msk margarin eller smör
  6. 1 dl mixade gröna blad (plister, kirskål och nässla)
Koka potatisen. Mosa den direkt i kastrullen med en elvisp. Blanda ner bladen. Häll i mjölk, gärna varm. Rör om. Lägg i en klick margarin/smör och smaksätt med salt och peppar.

Grön ostomelett

  1. 5 dl finhackade gröna blad
  2. 1 dl ohackade blad
  3. 4 ägg
  4. 1/2-1 tsk salt
  5. Smör
  6. Ostskivor
  7. 2 tomater i skivor
  8. Kungsmynta eller oregano
Vispa äggen med det gröna, tillsätt salt. Lägg smör i stekpannan och häll i smeten. Täck smeten med tjocka ostskivor och dekorera med tomatskivorna. Strö över kungsmynta eller oregano. Lägg över ett lock. Stek tills omeletten har stelnat och osten smält.

Så blir du en ogräsplockare

  1. Ogräset ska helst plockas på försommaren, men det går att göra det även nu. För att förlänga säsongen - slå eller klipp ner stora nässlor, då kommer nya späda upp. De nya passar bättre till soppa och annan matlagning, de äldre till att göra pulver på.
  2. Bästa tiden att plocka ogräs och örter är före klockan tolv på dagen. Då är delen aktiva ämnen i växterna som störst.
  3. Plocka minst 100 meter från en bilväg, plocka inte vid besprutade åkrar.
  4. Om du är osäker på vad som är vad, smaka, lukta och använd dina sinnen. Titta i en bok. Om du är tveksam, låt örten stå. Chansa inte.

Fem goda och nyttiga ogräs

Löktrav

Lövtravens blad och blommor har en stark löksmak. Om du är osäker kan du gnugga en bit av bladet mellan fingrarna så känner du lökdoften. Kan frysas, kokas och ätas rå.
Löktrav

Kirskål , Aegopodium podagraria , Ground-Elder

Utmärkt i matlagning. Växer upp till Mälardalen, mindre synlig i södra och mellersta Norrland. Växer i trädgårdar, parker och lundar. Skördas främst på våren, framför allt bladen med sina långa skaft.
Kirskål

Våtarv , Nate , Stellaria media , Common Chickweed

Använd den i stuvningar eller stek den i smör med riven parmesan.
Våtarv

Vitplister , Lamium album , White Dead-nettle

En flerårig ört som kan bli upp till en meter hög. Blommar från maj till september. Finns i södra och mellersta Sverige, även i Norrbotten.
Vitplister

Brännässla, Urtica dioica, Common Nettle

Har en speciell smak och innehåller mycket C-vitaminer, järn och kisel. De är också proteinrika. Kan plockas från våren fram till senhösten.
Brännässla


Mat och krydd växter
Link om ärbara växter, på engelska
Historia om vilda växter för överlevnad
Mer om ogräsmatlagning hos Inspira